José y Josep (Divertimento nacionalista 3)

José y Josep Lluís

(Divertimento nacionalista 3)

Regeneración Democrática ha tenido acceso a la transcripción de un dialogo mantenido entre un tal Josep y un tal José Luis en una estancia del Palau de la Generalifat al atardecer del día 28 de diciembre. Por su indudable interés, hemos decidido publicarlo para que todos los ciudadanos tengan la oportunidad de formarse su propia opinión. Al final de la conversación se ha incluido la noticia que en su día apareció acerca de la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña que obliga a la Generalitat a que en los formularios de matriculación de enseñanza infantil y primaria se pregunte sobre la lengua habitual del alumno.

Diàleg d’estat al Palau de la Generalitat

(Capvespre del Sants Innocents)

– Escolta Josep, que m’ha trucat el Joan per a dir-me que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una resolució que ens obliga a incloure una casella als fulls de matriculació dels nens per a que els pares puguin marcar si volen escolaritzar als seus fills en català o en castellà. No m’ho puc creure! T’ha dit alguna coseta el Ernest? És de veritat o es tracta de la clàssica brometa dels Sants Innocents? No em refio gens d’aquests ecosocialistes! Je, je.

– No problem Josep Lluís, tú saps que l’única llei de compliment obligat els Països Catalans i a Espanya és l’Estatut. El TSJ pot dir el que vulgui que nosaltres ja farem el mateix que venim fent des de fa molts anys. Immersió fins el cap per a tothom! No vull ser menys que el Jedi aquell. O, si de cas, no tenim tots els pares a Catalunya l’opció de portar els nens al col•legi alemany com faig jo mateix?

– És clar que sí, Josep. Molt bona elecció la teva, perquè l’alemany és molt més estrany que el castellà dins els Països Catalans i així els teus fills parlaran molt més en català que en castellà quan siguin grans.

– Malauradament, jo no vaig tenir la sort del Jedi d’anar al col•legi alemany. Però els meus fills, gràcies a déu, sí. I algú encara s’atrevirà a dir-me ara que a Catalunya no hi ha possibilitat d’elecció de llengua a l’ensenyament!

– Molt bé Josep, estàs molt digne i honorable al teu paper de President, si senyor.

– Escolta, Josep Lluís, per què em dius una vegada i altra, Josep, si jo he nascut a Iznájar i em dic José?

– No t’enfadis, home, que no hi estem ara a Tinc una pregunta per a Vostè a la TV d’Espanya! Jo vaig corregir a aquell desgraciat jovenet espanyol perquè els meus companys no em tiressin a la gossada de les joventuts d’Esquerra. Tu em pots dir Josep Lluís o José Luis, el que vulguis. A la intimitat t’ho permeto tot.

– Josep Lluís, Josep Lluís que se’t veu venir. Ves-hi a mirar si podem obrir un altra ambaixada que de aquí a una estona ens arribaran calés frescs del Sabateró i tinc un cosí … que s’ha quedat sense feina. Per cert, com li va a l’Apel•les?

– Bé, molt bé, encara que es queixa de que només ell és una mica justet. I es que Europa és molt més cara, eh?

– Vols que et digui una cosa molt, molt secreta?

– Digues, digues.

– El dissabte em van dir a Madrid que el nou model de finançament inclourà un fons especial per Catalunya i les Comunitats més dinàmiques.

– Fantàstic, fantàstic, Josep. Hem aconseguit en quatre anys més del Sabateró que el Jedi en vint anys del Felip i Aznar. A on anem a celebrar-ho, Josep?

– On vulguis, José Luís … però al meu despatx oval tinc una ampolla de xampan francès … i un borbó de secretària.

– Què em dius, borbó?

– No home no, bombó.

El Tribunal Supremo obliga … la Generalitat incumple … y aquí no pasa nada

El Tribunal Supremo obliga a la Generalitat a que en los formularios de matriculación de enseñanza infantil y primaria se pregunte sobre la lengua habitual del alumno. La sentencia responde al recurso de la Generalitat contra otra del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) que en 2004 le instó a preguntar a los padres de los alumnos por su lengua habitual “para hacer efectivo su derecho a recibir la primera enseñanza en esta lengua”.

El Alto Tribunal precisa que su sentencia no entra a juzgar el modelo educativo catalán sino que se centra en temas de procedimiento. El TSJC estimó parcialmente en 2004 un recurso presentado por la entidad Convivencia Cívica Catalana, contra la normativa de preinscripción en las escuelas públicas y las privadas concertadas, que fue anulada. El Supremo apoya la tesis del TSJC respecto a que el derecho no debe ser meramente teórico o ilusorio, sino “real y efectivo”.

El TSJC dictó una sentencia similar este año contra el modelo de preinscripción de 2005 por la misma razón. La Generalitat incluyó la pregunta hasta 1999. El portavoz de la consejería de Educación manifestó ayer a este diario que el problema se resolvió en 2006. Desde entonces, los formularios de matriculación citan el artículo de la ley de Política Lingüística que consagra el derecho de los niños “a recibir la primera enseñanza en su lengua habitual, ya sea ésta el catalán o el castellano” y se remite al padre o tutor que quiera que se imparta la enseñanza de su pupilo en castellano al director de la escuela asignada. La lengua vehicular de la enseñanza es el catalán y en los casos de petición el material escolar que se da al alumno es en castellano y el maestro se dirige a él en esta lengua.

Para José Domingo, diputado autonómico de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, con esta fórmula la Generalitat eludió el acatamiento de la sentencia. “Lo que debe hacer es incluir una casilla en los formularios de preinscripción sobre si desea enseñanza en catalán, castellano o bilingüe para poder programar las necesidades educativas y tener una estadística clara sobre este tipo de peticiones. Con la actual fórmula, que figura en el anverso del formulario de matriculación y en letra pequeña, se obliga al padre a una entrevista con el director del centro asignado y empiezan maniobras de disuasión”. La Generalitat argumenta que este tipo de peticiones no llegan al centenar al año y los críticos replican que el actual sistema está pensado para dificultar que los padres manifiesten la opción lingüística que desean. “La Generalitat no quiere saber cuántos son. Si la pregunta fuese clara y hubiera un número importante de peticiones de enseñanza bilingüe o en castellano, la inmersión no sería aplicable”.

– Desde 2004, el TSJC ha dictado tres sentencias obligando a la Generalitat a incluir una casilla en la inscripción escolar preguntando la lengua habitual del alumno.

– La Generalitat lo hizo hasta 1999. Desde 2006 remite a los padres o tutores a solicitar la opción del castellano al director del centro.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Uncategorized

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s